Poncha to tradycyjny portugalski drink pochodzący z Madery, który stał się popularny na całej wyspie. Jest to orzeźwiający koktajl alkoholowy, który można znaleźć w wielu barach i restauracjach na Maderze. Co więcej, na Maderze są specjalne poncha bary, gdzie w lokalnym klimacie napijecie się świeżej ponchy.
Historia ponchy sięga kilku wieków wstecz. Drink ten pojawił się na Maderze w XVIII wieku za sprawą rybaków z wioski Camara de Lobos i szybko zdobył popularność wśród mieszkańców wyspy. Poncha miała pierwotnie funkcję lekarstwa na przeziębienie, ale z czasem stała się integralną częścią kultury i tradycji Maderczykow.
Składniki ponchy
Podstawowymi składnikami tradycyjnej ponchy są świeżo wyciśnięty sok z owoców : głównie z cytryny i pomarańczy, miód i rum z trzciny cukrowej Aguardente.
Do ponchy można również dodać inne składniki, owoce, urozmaicając jej smak: marakuje, miętę, limonkę, melona etc.
Czym jest Aguardente?
„Aguardente” to lokalny rum z trzciny cukrowej o zawartości alkoholu między 40 a 60%.
Gorzelnicy produkują aguardente przez destylację soku z trzciny cukrowej, uzyskując w ten sposób wysokiej jakości rum rolniczy.
Aguardente da Cana da Madeira Calheta produkowany jest w m.in w Calheta, miasteczku położonym na zachodnim wybrzeżu wyspy. Cały rum wytwarzany jest z trzciny cukrowej uprawianej na terenie posiadłości. Jest produkowany ze świeżego soku z trzciny cukrowej i destylowany na kolumnach miedzianych. Niektóre z nich mają ponad 100 lat.
Zwiedzanie fabryki rumu w Calheta jest częścią organizowanych przeze mnie wycieczek, na które serdecznie Was zapraszam 🙂 Wracajmy teraz do ponchy 🙂
Jak przyrządzić ponchę?
Przygotowanie ponchy jest proste. W dużym szklanym naczyniu należy zmieszać świeżo wyciśnięty sok z limonki z miodem lub cukrem (tutaj do ucierania masy posłuży nam specjalny kijek do ponchy Pau da Poncha), a następnie dodać aguardente. Całość należy dokładnie wymieszać, następnie napój przelać przez sitko do malutkiej szklanki. Ponchę podaje się zazwyczaj w szklance, bez kostek lodu, za to zawsze świeżo zrobioną, z lokalnych produktów.
Ile kosztuje poncha?
Cena ponchy może się różnić w zależności od lokalu, w którym jest podawana. W większości barów na Madery cena ponchy oscyluje w granicach 3-5 euro za kieliszek.